Trobades

Trobades / Segona Trobada

2a Trobada Astronòmica Girona 2005

El darrer dissabte de setembre, dia 24, va tenir lloc la 2a Trobada d’Associacions d’Afeccionats a l’Astronomia de les comarques gironines. Hi assistiren una trentena d’associats pertanyents a les quatre entitats participants: Banyoles, Figueres, Girona i Olot.La primera part de la Trobada, organitzada en aquesta ocasió per la Secció d’Astronomia i Ciència del centre Excursionista de Banyoles, va tenir lloc a l’aula magna de l’IES Ramon Muntaner, a Figueres. Cadascun dels quatre grups presentà una xerrada o intervenció relacionada, d’una manera o una altra, amb la ciència i l’observació astronòmiques:

-En primer lloc Carles Puncernau, de Banyoles, va fer, amb una brillant presentació sobre “L’àtom i el seu entorn”, una interessant aproximació històrica a l’estructura de l’àtom i els fonaments de la física quàntica.

-Tot seguit Rafael Balaguer, del grup de Girona, esxposà de forma apassionada la seva experiència, astronòmica i alhora antropològica, després d’un viatge a la sabana del nord de Tanzània i la seva estada en un poblat maassai.

-A continuació Joan Torres exposà breument les activitats de divulgació astronòmica, adreçades a grups escolars i cases de turisme rural, que de manera regular porta a terme l’Agrupació Astronòmica de la Garrotxa.

-Finalment Pere Horts, de Figueres, informà els assistents que “Cel Fosc”, entitat impulsora de la llei contra la contaminació lumínica aprovada pel Parlament de Catalunya, presentarà un recurs contenciós-administratiu contra el reglament d’aquesta llei en considerar que n’invalida els principals objectius.

La segona part, de caràcter més lúdic, consistí en un sopar de germanor al restaurant del Santuari de la Mare de Déu del Mont, cim muntanyenc situat al llindar entre l’Empordà i la Garrotxa, des d’on es pot contemplar una extensa panoràmica. Després de sopar, amb més núvols que clarianes, l’observació nocturna del cel resultà menys atractiva i més curta del que calia esperar, de manera que les pantalles d’alguns ordinadors portàtils, que mostraven imatges d’arxiu obtingudes pels socis més afeccionats a l’astrofotografia, van acabar centrant l’atenció dels que decidiren perllongar la trobada molt més enllà de la mitjanit.

La propera trobada, en una data encara per concretar, tindrà lloc el 2006 a Llagostera.