Benvingut al Lloc Oficial d'Astrogarrotxa, creat per apropar el món de l’astronomia als ciutadans de la nostra comarca. Volem difondre els coneixements de l’astronomia i fer saber de les activitats que anem desenvolupant. Contacte: astrogarrotxa@gmail.com
La nit internacional d’observació de la Lluna és un esdeveniment organitzat per la NASA i que es celebra a nivell mundial; es fan actes per tot el mon relacionats amb el nostre satèl·lit.
Amb la col·laboració del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i Generalitat de Catalunya, realitzarem una jornada de portes obertes a l’Observatori de Batet, amb accés al teslescopi, projecció en pantalla, Biblioteca mòbil del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, resposta a dubtes i pica-pica de cloenda.
Mitjançant l’activitat de Mirant el Cel, descobreix els misteris del cel d’estiu des de l’Observatori Astronòmic de Batet de la Serra. La visita consisteix en projeccions d’imatges i d’un audiovisual dins la sala. A continuació, a l’exterior de l’Observatori, contemplarem les estrelles, les constel·lacions i els planetes guiats de la mà d’un expert d’Astrogarrotxa, sota l’esfera celeste. També es farà observació del cel a través del telescopi.
Dates disponibles Mirant el Cel: 28 de Juny 5, 12, 19 i 26 de juliol, 2, 3, 9, 10, 23, 24, 30 i 31 d’agost a les 22:00h Dates dissponibles Mirant el cel (Especial Perseids) 13, 14, 15 ,16, i 17 d’agost a les 22:00h Lloc: Observatori Astronòmic de Batet de la Serra (fes click per a la ubicació al Google Maps) Preus: 8€ (Majors de 6 anys) Durada: 90 minuts Inscripcions: Oficina de Turisme d’Olot – Telèfon: 972260141 – Email: turisme@olot.cat (indicant nom i cognom, telèfon, email i nombre assistents)
Podeu trobar la resta de dates d’observacions previstes per aquest estiu 2024 al calendari activitats.
Des d’Astrogarrotxa us oferim el calendari d’activitats d’aquest Estiu del 2023, que com sempre són les de Mirant el Cel i les Nits de Lluna Plena.
Mitjançant l’activitat de Mirant el Cel, descobreix els misteris del cel d’estiu des de l’Observatori Astronòmic de Batet de la Serra. La visita consisteix en projeccions d’imatges i d’un audiovisual dins la sala. A continuació, a l’exterior de l’Observatori, contemplarem les estrelles, les constel·lacions i els planetes guiats de la mà d’un expert d’Astrogarrotxa, sota l’esfera celeste en les refrescants nits d’estiu. També es farà observació del cel a través del telescopi, situat a la cúpula giratòria.
Si l’activitat consisteix en Nit de Lluna Plena, coneixerem de ben a prop la Lluna, amb l’ajuda de projeccions i es farà una breu passejada sota el clar de lluna, que ens endinsarà en els sons del bosc. La llum de la lluna oferirà un paisatge diferent en les fresques nits d’estiu. Estirats còmodament en un prat, podrem conèixer constel·lacions i estels de la mà d’un expert d’AstroGarrotxa. Un cop de tornada a l’Observatori, podrem veure la lluna i els seus cràters a través del telescopi.
Dates disponibles Mirant el Cel: 30 de Juny, 14 i 28 de juliol, 4, 5,19, 25 i 26 d’agost a les 22:00h Dates disponibles Mirant el cel (Especial Perseids) 11, 12, 13 ,14 i 15 d’agost a les 22:00h Dates disponibles Nit de Lluna Plena: 29, 30 i 31 de Juliol, 1, i 2 d’agost a les 22:00h Lloc: Observatori Astronòmic de Batet de la Serra (fes click per a la ubicació al Google Maps) Durada: 90 minuts Inscripcions: Oficina de Turisme d’Olot – Telèfon: 972260141 – Email: turisme@olot.cat (indicant nom i cognom, telèfon, email i nombre assistents)
Podeu trobar la resta de dates d’observacions previstes per aquest estiu 2023 al calendari activitats.
El proper 17 de juny l’equip d’Astrogarrotxa estarà ben present en el festival Milkypau23 organitzat per els companys de l’Agrupació fotogràfica de Santa Pau.
A les 22:00h el pàrquing d’autocaravanes de Santa Pau realitzarem una activitat gratuïta de interpretació del cel nocturn amb l’ajuda d’un punter làser acompanyat de una observació amb telescopi.
Adjuntem a continuació el dossier del participant on es detalla tota la informació dels actes organitzats el llarg del cap de setmana.
Divendres 21/07/2023 – 22:00h – Observatori Astronòmic de Batet de la Serra
Un dels projectes que forma part de l’exposició “Fer créixer plantes en l’obscuritat” és el “Mapping estel·lar” del col·lectiu d’artistes Playmodes. Aquesta recerca consisteix a estudiar i desenvolupar sistemes de seguiment i dibuix amb làser dels estels del firmament. L’objectiu és, a través d’una eina que ens permet traçar les constel·lacions, generant obres audiovisuals.
Un espectacle amb música generativa i làser basats en els estels presents al firmament a cada moment. Gràcies a una col·laboració amb la facultat de telecomunicacions de la UPC, s’ha desenvolupat un conjunt d’algoritmes que permeten fer un seguiment precís dels estels donades unes coordenades espacials -la posició i orientació del làser al globus terrestre- i unes coordenades temporals -el dia i hora de l’any-. Aquests algoritmes, que ja han estat testats i validats, se sumen a les diferents proves que ja s’han pogut fer amb els projectors làser i les eines de sonificació, amb resultats molt prometedors. Els Playmodes posaran a prova aquesta eina en un escenari únic del territori, l’observatori Batet de la Garrotxa.
Organitza: Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona Col·laboren: Associació Astronòmica de la Garrotxa / Observatori Batet. . Activitat vinculada a l’exposició «Fer créixer plantes en l’obscuritat» i en col·laboració amb el Festival ‘Això al poble no li agradarà’.
Des de l’Associació Astronòmica de la Garrotxa us proposem un curs d’iniciació a l’ús del telescopi. A part de conèixer totes les parts de l’aparell (trípode, montura, mirall, oculars), mitjançant una sessió pràctica, es podrà fer el muntatge, posada en estació, alineació i ús del telescopi mitjançant diferents aparells òptics (oculars, reductors focals, etc.).
Amb el mentoratge d’un membre de l’Astrogarrotxa, el curs està orientat als qui tenen un telescopi propi i que els falta guiatge per a treure’n el màxim profit. D’aquesta manera, després de la part teòrica, cadascú s’encarregarà de muntar i fer anar el seu propi telescopi, amb l’objectiu que es guanyi autonomia i confiança en l’aparell.
El contingut de la sessió seria el següent:
Part Teòrica: – Explicació de tipus de telescopis. – Parts i accessoris del telescopi. – Explicació de com muntar un telescopi.
Part Pràctica: – Muntar el telescopi propi. – Posada en estació del telescopi propi. – Alineació o calibratge (montures automàtiques). – Cerca dels objectes a observar.
Detalls: Data: Dissabte 25 de març 2023 Lloc: Observatori de Batet de la Serra (Olot) Durada: 3-4 hores Nombre d’assistents: Mínim 3 telescopis (màxim 6 telescopis) Preu: 25€ (com a despeses de manteniment de l’Observatori) Inscripcions: Email a astrogarrotxa@gmail.com Condicions: Cadascú ha de portar el seu propi telescopi Màxim 2 persones per telescopi
Mosaic realitzat per en Jordi Esquerrà, amb fotografies mitjançant telescopi Takahashi Fsq85 i càmera Canon 450d
Si fa uns mesos fèiem esment en aquest web de la Nebulosa del Corredor (Runningman Nebula), aquesta vegada presentem tot un mosaic de nebuloses que es poden observar a la Constel·lació d’Orió, una de les característiques de la tardor-hivern del nostre hemisferi nord.
Així doncs, en aquest mosaic (conjunt de diferents fotografies per a exposar més camp de visió en la imatge), podem observar-ne ni més ni menys que quatre. D’esquerra a dreta: – Nebulosa de la Flama (o NGC 2024): Nebulosa d’emissió de color ataronjat. Situat a la part inferior esquerra. – Nebulosa del Cap de Cavall (o Barnard 33): Núvol fred i fosc que contrasta amb un altre de vermell i calent que hi ha al darrera. En la imatge, a la part inferior esquerra. – Nebulosa del Corredor (o Sh2-279): Nebulosa d’emissió de color blau. La vam detallar en una altra entrada del web pel març del 2020. Situat a la imatge a la part superior dreta. – Gran Nebulosa d’Orió (o M42): La nebulosa més gran de la imatge, que combina multitud de colors, que degraden cap al vermell a mida que es van allunyant del centre. A la imatge, a l’angle superior dret.
La Constel·lació d’Orió és una de les més grans àrees del nostre hemisferi nord, composat per 7 estrelles de primera magnitud, i el característic cinturó de 3 estrelles de mateixa magnitud aparent i perfectament aliniades en vers als nostres ulls. Amb la supergegant vermella Betelgeuse com a «Alpha» (l’estrella de major magnitud, la que més brilla des del nostre punt de vista) que formaria l’espatlla esquerra del caçador.
Tal com Galileu va descobrir a l’any 1610, el planeta Júpiter té 4 llunes fàcilment visibles, (fins i tot amb uns prismàtics), que van donant voltes al seu voltant tal com si es tractés d’un sistema solar en minatura. Aquests satèl·lits naturals es coneixen com a «les Quatre Llunes de Galileu«: Io, Europa,Ganímedes i Calixte.
Aquestes llunes contínuament «transiten» per davant del planeta, però com que durant aquests primers dies de juny del 2019 Júpiter està en oposició a la Terra (el que significa que els dos planetes estan a la menor distància entre ells), permet que les observacions siguin més profitoses i llueixin més.
Per aprofitar l’esdeveniment, la matinada del dia 5 de juny del 2019, tres integrants d’Astrogarrotxa ens vam desplaçar a l’Observatori de Batet per poder realitzar l’observació amb telescopi del trànsit de dues de les llunes per davant de Júpiter. Com que el seeing d’aquella nit era molt bo, ens va permetre tirar d’augment i gaudir del transit amb molt detall.
Io, la seva lluna més propera, va començar el trànsit sobre les 2:20h de la matinada. El més fàcil és veure l’ombra de la lluna sobre el disc brillant del planeta. Tot seguit Ganimedes, la lluna més gran de Júpiter i també de tot el Sistema Solar, també va entrar en escena, deixant la imatge de les dues llunes (punts brillants) i les dues ombres (punts foscos) en transit sobre el planeta.
Imatge: (hemel.waarnemen.com) L’Equip de la nit: l’Adrià, en Xevi, en Jordi i el nostre Telescopi Celestron C14
En motiu del dia mundial de l’Astronomia, alguns socis d’Astrogarrotxa ens vàrem desplaçar fins a l’Observatori Astronòmic d’Albanyà. L’agenda oferia tota una sèrie d’activitats molt interesants per al vespre-nit del divendres 10 de maig, que acabava amb una plantada de telescopis al costat de la seva famosa cúpula.
El President i el Director de l’observatori van donar el tret de sortida a les activitats a la Sala de les Constel·lacions (on es poden observar les restes d’alguns meteorits).
La primera de les activitats era la conferència «L’exploració del sistema solar», a càrrec de Marc Costa, enginyer de la Agència Especial Europea, en la qual va descriure diferents missions, tant de la ESA com altres entitats, en l’exploració del Sistema Solar.
Malauradament, i degut al mal temps meteorològic, es va haver d’anul·lar la segona activitat, que consistia en l’observació a cel obert. Però a canvi el President i el Director ens varen oferir una ruta per ensenyar-nos les instal·lacions del centre, i descriure’ns l’espectacle que solen realitzar en els batejos astronòmics.
Per acabar, tots el assistents vam poder pujar a la cúpula i veure tot l’equipament que utilitzen tant per la divulgació de l’astronomia i per projectes de caire més científic, com ara el projecte TESS (seguiment d’exoplanetes) amb col·laboració amb la NASA.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duración
Descripción
cookielawinfo-checbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.