Activitat de “Mirant el Cel” (Primavera 2024)

© Astrogarrotxa

Des d’Astrogarrotxa us oferim una sessió de Mirant el Cel aquest 12 d’abril del 2024

Mitjançant l’activitat de Mirant el Cel, descobreix els misteris del cel d’estiu des de l’Observatori Astronòmic de Batet de la Serra. La visita consisteix en projeccions d’imatges i d’un audiovisual dins la sala. A continuació, a l’exterior de l’Observatori, contemplarem les estrelles, les constel·lacions i els planetes guiats de la mà d’un expert d’Astrogarrotxa, sota l’esfera celeste. També es farà observació del cel a través del telescopi, situat a la cúpula giratòria.

Data disponible Mirant el Cel: 12 d’abril 2024, 21:00h
Lloc: Observatori Astronòmic de Batet de la Serra (fes click per a la ubicació al Google Maps)
Preus: 5€ (Majors de 6 anys)
Durada: 90 minuts
Inscripcions: email a astrogarrotxa@gmail.com (indicant nom i cognom, telèfon, email i nombre assistents)

Curs d’Iniciació a l’Astronomia

Des de l’Associació Astronòmica de la Garrotxa ens plau convidar-vos al Curs d’Iniciació a l’Astronomia que hem preparat per aquesta tardor del 2022. Consta de 5 sessions (3 teòriques i 2 pràctiques) que s’impartiran a l’Esplai (Obra Social «la Caixa») i a l’Observatori Astronòmic de Batet de la Serra.

A continuació, us posem els detalls:
Dates:
dijous 17 de novembre 19:00h: Sessió Teòrica
divendres 18 de novembre 19:00h: Sessió Teòrica i Sessió Pràctica
divendres 25 de novembre 19:00h: Sessió Teòrica i Sessió Pràctica
Lloc per Sessions Teòriques: L’Esplai (Obra Social «la Caixa»), Pl. Catalunya, 4 OLOT
Lloc per Sessions Pràctiques: Observatori Astronòmic de Batet de la Serra
Preu: 50€ per assistent
Inscripcions: email a astrogarrotxa@gmail.com (Places Limitades)


Les sessions que s’impatiran tindran el següent contingut:

Dijous 17 de novembre del 2022
19:00h Sessió Teòrica: Introducció al cel nocturn
Rotació  aparent del Firmament (Orientació del cel nocturn)
Constel·lacions
Lluna (fases) i moviment dels planetes
Eclipsis, trànsits i ocultacions
Com observar


Divendres 18 de novembre del 2022
19:00h Sessió Teòrica (19:00h): El Sistema Solar
Formació del Sistema Solar
Característiques i òrbites i llunes dels planetes (interiors i exteriors)
Dimensions i distàncies dels astres que el formen

21:00h Sessió Pràctica
Constel·lacions Principals
Observació Júpiter i Saturn amb Telescopi


Divendres 25 de novembre del 2022
19:00h Sessió Teòrica: Estrelles i Galàxies
Evolució de les estrelles
Exoplanetes
Agrupacions d’estrelles (galàxies) i expansió de l’univers

21:00h Sessió Pràctica
Nebuloses
Estels dobles
Galàxies

Per a més informació, poseu-vos en contacte amb nosaltres a astrogarrotxa@gmail.com.

Us hi esperem a totes i tots!!!

Activitats de “Mirant el Cel” i “Nits de Lluna Plena” (Estiu 2022)

Dibuix: Dolors Boatella

Des d’Astrogarrotxa us oferim el calendari d’activitats d’aquest Estiu del 2022, que com sempre són les de Mirant el Cel i les Nits de Lluna Plena.

Mitjançant l’activitat de Mirant el Cel, descobreix els misteris del cel d’estiu des de l’Observatori Astronòmic de Batet de la Serra. La visita consisteix en projeccions d’imatges i d’un audiovisual dins la sala. A continuació, a l’exterior de l’Observatori, contemplarem les estrelles, les constel·lacions i els planetes guiats de la mà d’un expert d’Astrogarrotxa, sota l’esfera celeste en les refrescants nits d’estiu. També es farà observació del cel a través del telescopi, situat a la cúpula giratòria.

Si l’activitat consisteix en Nit de Lluna Plena, coneixerem de ben a prop la Lluna, amb l’ajuda de projeccions i es farà una breu passejada sota el clar de lluna, que ens endinsarà en els sons del bosc. La llum de la lluna oferirà un paisatge diferent en les fresques nits d’estiu. Estirats còmodament en un prat, podrem conèixer constel·lacions i estels de la mà d’un expert d’AstroGarrotxa. Un cop de tornada a l’Observatori, podrem veure la lluna i els seus cràters a través del telescopi.

L’activitat finalitzarà amb un petit refrigeri.

Dates disponibles Mirant el Cel: 22 i 29 de juliol, 10, 19 i 26 d’agost a les 22:00h
Dates disponibles Nit de Lluna Plena: 11, 12 i 13 d’agost, a les 22:00h
Lloc: Observatori Astronòmic de Batet de la Serra (fes click per a la ubicació al Google Maps)
Preus: Taquilla Inversa (es paga la volutat al sortir de l’activitat)
Durada: 90 minuts
Inscripcions: Oficina de Turisme d’Olot
– Telèfon: 972260141
– Email: turisme@olot.cat (indicant nom i cognom, telèfon, email i nombre assistents)

Podeu trobar la resta de dates d’observacions previstes per aquest estiu 2022 fent click sobre l’enllaç d’activitats d’Astrograrrotxa.

Curs d’Iniciació a l’Ús del Telescopi

Des de l’Associació Astronòmica de la Garrotxa us proposem un curs d’iniciació a l’ús del telescopi. A part de conèixer totes les parts de l’aparell (trípode, montura, mirall, oculars), mitjançant una sessió pràctica, es podrà fer el muntatge, posada en estació, alineació i ús del telescopi mitjançant diferents aparells òptics (oculars, reductors focals, etc.).

Amb el mentoratge d’un membre de l’Astrogarrotxa, el curs està orientat als qui tenen un telescopi propi i que els falta guiatge per a treure’n el màxim profit. D’aquesta manera, després de la part teòrica, cadascú s’encarregarà de muntar i fer anar el seu propi telescopi, amb l’objectiu que es guanyi autonomia i confiança en l’aparell.

El contingut de la sessió seria el següent:

Part Teòrica:
– Explicació de tipus de telescopis.
– Parts i accessoris del telescopi.
– Explicació de com muntar un telescopi.

Part Pràctica:
– Muntar el telescopi propi.
– Posada en estació del telescopi propi.
– Alineació o calibratge (montures automàtiques).
– Cerca dels objectes a observar.

Detalls:
Data:    Dissabte 12 de març 2022 ***NOVA DATA***
Lloc:                 Observatori de Batet de la Serra (Olot)
Durada:             3-4 hores
Nombre d’assistents:         Mínim 3 telescopis (màxim 6 telescopis)
Preu:                 25€ (com a despeses de manteniment de l’Observatori)
Inscripcions:      Email a astrogarrotxa@gmail.com
Condicions:       Cadascú ha de portar el seu propi telescopi
Màxim 2 persones per telescopi

Taller d’Astronomia a Riudaura

El diumenge 18 de juliol del 2021, en el marc del festival «D’Aquí Estant Veig Una Estrella«, anirem a Riudaura per oferir un petit taller d’astronomia, que constarà en explorar l’astre més proper que tenim: la Lluna.

Tant propera i alhora tant llunyana, estem molt acostumats a veure-la, tot sovint il·luminant el cel de la nit. Però què en sabem? Com i quan es va formar? En què ajuda per a que hi hagi vida a la Terra?

Intentarem respondre totes aquestes i més preguntes, acabant amb una observació de l’astre a través de telescopi, per veure detalls de la superfície del nostre satèl·lit natural.

Mesures de prevenció del COVID-19: tot i ser una activitat a l’aire lliure, us demanem de portar mascareta i mantenir la distància de seguretat (que no sigui entre la mateixa bombolla de convivècia). Hi haurà cadires per seure i per tant poder mantenir aquestes mesures. Mantenir el virus sota control és feina de tots.

Lloc: Riudaura, Plaça Puigestela
Dia: diumenge 18 de juliol del 2021
Hora: 22:00h
Recomanacions: portar roba d’abric

Entrada gratuita, i mantenint les mesures de seguretat COVID19

Activitats d’Astrogarrotxa amb el COVID-19 (actualització de Tardor)

Entrem a la tardor astronòmica en una situació d’incertesa semblant o pitjor que la del juny del 2020. Les mesures, si més no a finals de setembre, s’estan restringint per a preservar la salut de tots plegats.

Un dels principals actius de l’Associació Astronòmica de la Garrotxa sempre ha estat divulgar aquesta ciència de l’astronomia a tothom qui ens ho demani, i intentarem seguir fent les activitats que les mesures sanitàries ens ho permetin.

Per tant, seguirem oferint les conferències a les escoles de la Garrotxa, administrades per l’Institut Municipal d’Ensenyament (IME), ja que ens garanteixen la seguretat de l’aula, dels grups de convivència dels alumnes, i les mesures de neteja periòdica que les autoritats pertinents demanen.

En canvi, ens veiem obligats a cancel·lar totes les activitats escolars («Observar el Cel de la Nit») o públiques («Mirant el Cel») que fins ara es feien a l’Observatori, ja que no podem garantir les mesures de neteja pre i post visita, així com la distància entre els visitants (tant en la sala de conferències com, sobretot, a la cúpula del telescopi). Seguint amb aquest tarannà, tampoc farem cap activitat per la Marató de TV3.

Afegim també que des d’Astrogarrotxa estem preparant-nos tècnicament per a poder oferir aquests serveis quan la situació ho faci possible, encara que sigui parcialment. Mentrestant, us animem a seguir mirant el cel, que encara es poden veure els planetes Júpiter i Saturn, aliniats durant les primeres hores de la nit en direcció Oest, i també el vermell Mart durant pràcticament tota la nit. A simple vista o amb prismàtics. I també afegir que tant el nostre twitter (@astrogarrotxa) com el nostre correu electrònic astrogarrotxa@gmail.com segueix i seguirà obert tant a novetats, notícies i possibles consultes.

Estem segurs que el moment que estem vivint fa fàcil d’entendre aquestes mesures, i que és qüestió de tots contenir la propagació del virus. Moltes gràcies per la vostra comprensió.

Astrogarrotxa cancel·la totes les activitats públiques d’estiu

Coronavirus COVID-19 | Médicos Sin Fronteras

Donada la situació de pandèmia global pel COVID-19, i davant de l’incertesa de fer actes que agrupin a certa quantitat de persones, des d’Astrogarrotxa preferim ser cautelosos i cancel·lar totes les activitats públiques que fèiem a la primavera, estiu i tardor, amb l’objectiu de frenar l’expansió de la malaltia i que quedi fora del control de les autoritats sanitàries.

Aquestes activitats inclouen:
1) Mirant el Cel (a l’Observatori de Batet)
2) Nits de Lluna Plena (a l’Observatori de Batet)
3) Tallers d’Astronomia (arreu on ens ho demanin)

Esperem que sigueu comprensius amb la decisió presa, aliniada amb les autoritats competents sobre la pandèmia. Us recordem que sempre podem fer «Astronomia de Balcó», o bé observar en llocs aïllats, en grups reduits de persones i amb poca contaminació lumínica, observant els 4 planetes visibles aquest estiu: Júpiter i Saturn (visibles des de primera hora de la nit), Mart i Venus (més de matinada). O bé pluja d’estels de les Persèides (com cada any, vora del 12 d’agost).

Us convidem a tornar a les activitats que anualment es feien quan es pugui fer frè a la pandèmia i podem exercir-les de manera segura per a tothom.

Que tingueu un bon estiu i, sobretot, cuideu-vos molt!!!

La Nebulosa del Corredor

La Sh2-279 (Nebulosa del Corredor) amb tons blavosos a la part central, mentre que a la dreta es veuen la M43 (Nebulosa De Marian) i un tros de la M42 (Gran Nebulosa d’Orió), amb colors molt més rosats. A l’esquerra, el cúmul obert NGC 1981, amb estrelles de nova formació ben definides.
Fotografia de Jordi Esquerrà

Avui presentem la Nebulosa del Corredor (o Sh2-279) situada a la constel·lació d’Orió. Una de les més grans constel·lacions que es pot observar al firmament, i que regna l’espai nocturn de la nostra latitud des de la tardor a principis de primavera.

Detall de la mateixa fotografia de dalt, girada 90º a la dreta, per a poder definir les diferents parts de la nebulosa

En la part central de la imatge, de color blavós, podem observar la Sh2-279 en la totalitat dels tres objectes del catàleg NGC que el componen, separades per un núvol més fosc i que recorda a la figura d’un home que corre:
NGC 1973: La nebulosa de dalt, embolcallant un parell d’estrelles.
NGC 1975: La nebulosa de l’esquerra, que alhora és la més tènue.
NGC 1977: La nebulosa més gran, a la part de baix del trio, amb tres brillants estrelles.

Es tracta d’una nebulosa de reflexió de color blavós (regió HII), provocada per la llum de les brillants estrelles properes, que il·luminen els filaments de pols interestel·lar. Està situada a uns 1.600 anys llum de distància, i té una magnitud de 7.

La constel·lació d’Orió és molt rica i ens ofereix multitud d’objectes per observar i fotografiar. Des de les brillants estrelles Betelgeuse (supergegant vermella) i Rígel (en àrab, «peu»), a les grans nebuloses de gas (M42, M43, Cap del Cavall, Flama o Corredor), passant per les tres estrelles perfectament aliniades del Cinturó d’Orió.

La Nebulosa del Corredor es situa en la zona de l’Espasa d’Orió, que es descopon en 3 focus lluminosos en vertical. Concretament, en el focus lluminós de dalt, mentre que el focus del mig és la Gran Nebulosa d’Orió (M42 i M43).

La fotografia va ser realitzada pel nostre company Jordi Esquerrà el 3 de gener del 2020, amb les següents característiques:
Telescopi SW 200/1000
Càmera Canon 450d
Exposició: 20 fotografies de 300s cada una
20 dark – 50 bias

La Marató des d’Astrogarrotxa

Aquest passat dissabte 14 de desembre a la tarda-vespre, Astrogarrotxa va participar en les activitats que s’han fet a Olot durant tot el cap de setmana en motiu de La Marató 2019, dedicada a les malalties minoritàres.

Situats a la plaça Rector Ferrer (davant les escales de Sant Esteve), s’hi va instal·lar una cúpula de fusta (cortesia de www.esferic.cat), amb una pantalla de projecció d’imatges en 3D del planeta Mart. En una altra pantalla es podien veure astrofotografies pròpies dels nostres associats (Jordi Esquerrà i Carles Gil). També es va plantar un telescopi per observar el cúmul obert de Les Pleiades, i també per si apareixia a última hora la Lluna.

Al estar en un lloc tan cèntric, l’activitat va captar l’atenció de molta gent que pasava per davant, i encuriosits venien a preguntar-nos coses del cel i de l’espai. Fins i tot vam tenir la visita d’Olot Televisió, que va oferir les imatges en directe per tot Catalunya a través de La Xarxa d’Audiovisuals Locals.

En Joan Torres (President d’Astrogarrotxa) i en David Soler van poder explicar l’activitat a la Paula Núñez, d’Olot Televisió

Una tarda amb molta companyia, on vam contestar a moltes preguntes, on molta gent ens va conèixer per primera vegada, i on vam certificar una vegada més que l’espai ens genera molta curiositat a tots plegats.

Tota la recaptació d’aquesta activitat ha anat a parar al gran recompte de La Marató d’enguany.

Astrogarrotxa a La Marató 2019

L’Associació Astronòmica de la Garrotxa es torna a afegir a les activitats de La Marató de TV3, aquest any dedicat a les malalties minoritàries..
Data: Dissabte 14 de desembre.
Hora: de 17:30h a 22:00h
Lloc: Davant de les escales de Sant Esteve (Olot)

Tindrem un espai amb seients, i mitjançant una pantalla projectada, alguns membres d’Astrogarrotxa farem breus exposicions d’astronomia i es mostraran imatges i vídeos de la superfície dels planetes Mart i Júpiter.
Però alhora també tindrem una altra pantalla amb imatges dels propis membres d’Astrogarrotxa, on podrem comentar «in situ» amb els interessats com es van realitzar (telescopi, equip de seguiment, temps d’exposició, etc.)

I també instal·larem dos telescopis, on intentarem enfocar objectes visibles des del centre de la nostra ciutat (on com sabeu, hi ha molta contaminació lumínica i estarem una mica limitats), tot esperant que a última hora surti la Lluna, i podem veure els seus cràters amb detall.