Activitats d’Astrogarrotxa amb el COVID-19 (actualització de Tardor)

Entrem a la tardor astronòmica en una situació d’incertesa semblant o pitjor que la del juny del 2020. Les mesures, si més no a finals de setembre, s’estan restringint per a preservar la salut de tots plegats.

Un dels principals actius de l’Associació Astronòmica de la Garrotxa sempre ha estat divulgar aquesta ciència de l’astronomia a tothom qui ens ho demani, i intentarem seguir fent les activitats que les mesures sanitàries ens ho permetin.

Per tant, seguirem oferint les conferències a les escoles de la Garrotxa, administrades per l’Institut Municipal d’Ensenyament (IME), ja que ens garanteixen la seguretat de l’aula, dels grups de convivència dels alumnes, i les mesures de neteja periòdica que les autoritats pertinents demanen.

En canvi, ens veiem obligats a cancel·lar totes les activitats escolars («Observar el Cel de la Nit») o públiques («Mirant el Cel») que fins ara es feien a l’Observatori, ja que no podem garantir les mesures de neteja pre i post visita, així com la distància entre els visitants (tant en la sala de conferències com, sobretot, a la cúpula del telescopi). Seguint amb aquest tarannà, tampoc farem cap activitat per la Marató de TV3.

Afegim també que des d’Astrogarrotxa estem preparant-nos tècnicament per a poder oferir aquests serveis quan la situació ho faci possible, encara que sigui parcialment. Mentrestant, us animem a seguir mirant el cel, que encara es poden veure els planetes Júpiter i Saturn, aliniats durant les primeres hores de la nit en direcció Oest, i també el vermell Mart durant pràcticament tota la nit. A simple vista o amb prismàtics. I també afegir que tant el nostre twitter (@astrogarrotxa) com el nostre correu electrònic astrogarrotxa@gmail.com segueix i seguirà obert tant a novetats, notícies i possibles consultes.

Estem segurs que el moment que estem vivint fa fàcil d’entendre aquestes mesures, i que és qüestió de tots contenir la propagació del virus. Moltes gràcies per la vostra comprensió.

La Marató des d’Astrogarrotxa

Aquest passat dissabte 14 de desembre a la tarda-vespre, Astrogarrotxa va participar en les activitats que s’han fet a Olot durant tot el cap de setmana en motiu de La Marató 2019, dedicada a les malalties minoritàres.

Situats a la plaça Rector Ferrer (davant les escales de Sant Esteve), s’hi va instal·lar una cúpula de fusta (cortesia de www.esferic.cat), amb una pantalla de projecció d’imatges en 3D del planeta Mart. En una altra pantalla es podien veure astrofotografies pròpies dels nostres associats (Jordi Esquerrà i Carles Gil). També es va plantar un telescopi per observar el cúmul obert de Les Pleiades, i també per si apareixia a última hora la Lluna.

Al estar en un lloc tan cèntric, l’activitat va captar l’atenció de molta gent que pasava per davant, i encuriosits venien a preguntar-nos coses del cel i de l’espai. Fins i tot vam tenir la visita d’Olot Televisió, que va oferir les imatges en directe per tot Catalunya a través de La Xarxa d’Audiovisuals Locals.

En Joan Torres (President d’Astrogarrotxa) i en David Soler van poder explicar l’activitat a la Paula Núñez, d’Olot Televisió

Una tarda amb molta companyia, on vam contestar a moltes preguntes, on molta gent ens va conèixer per primera vegada, i on vam certificar una vegada més que l’espai ens genera molta curiositat a tots plegats.

Tota la recaptació d’aquesta activitat ha anat a parar al gran recompte de La Marató d’enguany.

Astrogarrotxa a La Marató 2019

L’Associació Astronòmica de la Garrotxa es torna a afegir a les activitats de La Marató de TV3, aquest any dedicat a les malalties minoritàries..
Data: Dissabte 14 de desembre.
Hora: de 17:30h a 22:00h
Lloc: Davant de les escales de Sant Esteve (Olot)

Tindrem un espai amb seients, i mitjançant una pantalla projectada, alguns membres d’Astrogarrotxa farem breus exposicions d’astronomia i es mostraran imatges i vídeos de la superfície dels planetes Mart i Júpiter.
Però alhora també tindrem una altra pantalla amb imatges dels propis membres d’Astrogarrotxa, on podrem comentar «in situ» amb els interessats com es van realitzar (telescopi, equip de seguiment, temps d’exposició, etc.)

I també instal·larem dos telescopis, on intentarem enfocar objectes visibles des del centre de la nostra ciutat (on com sabeu, hi ha molta contaminació lumínica i estarem una mica limitats), tot esperant que a última hora surti la Lluna, i podem veure els seus cràters amb detall.

Marató d’Objectes Messier 2019

Durant la lluna nova més propera a l’equinocci de primavera, és tradicional entre els astrònoms aficionats fer el que s’anomena una Marató Messier, que consisteix observar a través de telescopi o prismàtics el màxim número dels 110 objectes astronòmics que Charles Messier va catalogar entre el 1774 i 1781, sota el títol original “Catàleg de nebuloses i Cúmuls d’Estrelles que s’observen entre les estrelles fixes sobre l’horiztó de París”. En aquest catàleg es recullen nebuloses planetàries, cúmuls globulars, cúmuls oberts i el que al segle XVIII encara no es coneixia com a galàxies.

El passat 8 de març alguns membres d’Astrogarrotxa vàrem desafiar les males condicions meteorològiques (cel tapat al vespre, núvols baixos fins ben bé mitjanit i una atmosfera molt humida, desfavorable per a l’activitat), per aconseguir observar fins a un total de 19 objectes del catàleg en 3 hores, que es resumeixen a continuació:

# Messier Constel·lació Tipus Objecte
1 M42 Orió Gran nebulosa. Trapezi definit
2 M43 Orió Nebulosa
3 M1 Taure Nebulosa resta de supernova
«Nebulosa del Cranc»
4 M3 Canes Venatici Cúmul globular
5 M51 Canes Venatici Galàxia espiral
6 M104 Verge Galàxia espiral amb franja de pols fosca
«Galàxia del Barret»
7 M49 Verge Galàxia el·líptica
8 M65 Lleó Galàxia espiral
9 M66 Lleó Galàxia espiral (NGC3628 al costat)
10 M105 Lleó Galàxia el·líptica
11 M95 Lleó Galàxia espiral
12 M96 Lleó Galàxia espiral
13 M85 Coma Berenice Galàxia el·líptica
14 M53 Coma Berenice Cúmul globular
15 M44 Cranc Cúmul obert
“El Pesebre”
16 M81 Ossa Major Galàxia espiral
17 M82 Ossa Major Galàxia espiral
«Galàxia del Cigar»
18 M13 Hèrcules Cúmul globular
19 M57 Lira Nebulosa planetària
“Anular de Lira”