Activitat de “Mirant el Cel” (Primavera 2024)

© Astrogarrotxa

Des d’Astrogarrotxa us oferim una sessió de Mirant el Cel aquest 12 d’abril del 2024

Mitjançant l’activitat de Mirant el Cel, descobreix els misteris del cel d’estiu des de l’Observatori Astronòmic de Batet de la Serra. La visita consisteix en projeccions d’imatges i d’un audiovisual dins la sala. A continuació, a l’exterior de l’Observatori, contemplarem les estrelles, les constel·lacions i els planetes guiats de la mà d’un expert d’Astrogarrotxa, sota l’esfera celeste. També es farà observació del cel a través del telescopi, situat a la cúpula giratòria.

Data disponible Mirant el Cel: 12 d’abril 2024, 21:00h
Lloc: Observatori Astronòmic de Batet de la Serra (fes click per a la ubicació al Google Maps)
Durada: 90 minuts
Inscripcions: email a astrogarrotxa@gmail.com (indicant nom i cognom, telèfon, email i nombre assistents)

La Nebulosa Dumbbell

A la constel·lació de La Guineu (Vulpecula), entremig de la del Cigne i l’Àguila, hi trobem la Nebulosa Dumbbell. S’anomena Dumbbell degut a la seva forma: uns pesos per a fer halterofilia, amb tonalitats vermelles i blavoses molt marcades. Com a curiositat, va ser la primera nebulosa que va descobrir Charles Messier, i evidentment forma part del seu catàleg com a M27.

Una nebulosa planetària són les restes d’una estrella moribunda, la qual va expulsant les seves capes més exteriors, i en el seu centre es va quedant l’antiga estrella, que acabarà morint en forma de nan blanc, ja sense fusió nuclear (el motor de les estrelles). I després d’això, com que tot es va refredant, la nebulosa s’anirà dissipant en el buit de l’espai.

La Nebulosa Dumbbell està a 1000 d’anys llum de nosaltres, i amb uns 2-3 anys llum de diàmetre, és de les més grans que es coneixen. A l’estar situada en una regió del cel que coincideix amb la projecció del pla de la nostra pròpia galàxia, (la Via Làctia), es mostren una gran densitat d’estrelles al seu voltant.

La fotografia ha estat realitzada per en Jordi Esquerrà, d’Astrogarrotxa, el 10 de juliol del 2019, amb les següents característiques:
11 mostres de 300 segons cada una (iso 800)
20 dark / 50 bias

Eclipsi Parcial de Lluna juliol 2019

Resultado de imagen de eclipse lunar julio 2019

Durant la matinada del 16 al 17 de juliol hi haurà el primer Eclipsi de Lluna del 2019. En aquest cas, a Catalunya serà parcial (no tota la lluna quedarà eclipsada per la Terra), i tan sols un 70% es veurà de color vermellosa.

A continuació posem els temps en el que es podrà seguir aquest eclipsi, en format d’hora local de Catalunya:

Inici Ocultació:              22:06 16/07/2019
Màxima Ocultació Parcial:     23:31 16/07/2019
Final Ocultació:              00:55 17/07/2019